2021-10-15 15:28:33• hírek • Bede Emőke

Szatmárnémetiben tett szakmai látogatást Novák Eduárd ifjúsági és sportminiszter

A pénteki nap folyamán Szatmárnémetibe látogatott Novák Eduárd ifjúsági és sportminiszter. A nap első felében a tárcavezető a helyi és megyei sportklubok vezetőivel egyeztetett az országos sportstratégiáról, majd 12 órától a Közigazgatási Palotában tartott sajtótájékoztatót.

A sajtótájékoztató elején Altfatter Tamás prefektus és Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere köszöntötték a sportminisztert. Utóbbi elmondta, hogy Novák Eduárddal már bejárták mindazokat a jobb sorsra érdemes, sport szempontjából fontos helyszíneket a városban, melyek jelenleg többnyire kihasználatlanul, leromlott állapotban vannak. A polgármester ismételten biztosította a minisztert, hogy az önkormányzat továbbra is készen áll átvenni a Sport Hotelt, a vívótermet és a városi strand melletti iskolai táborokat is a tárcától, hogy aztán azokat majd felújítva ismét a helyi sport szolgálatába állítsák.


„Ma nem azért vagyok itt, hogy egy szalagot vágjak át vagy átadjunk valamit. Azért jöttem, hogy a helyi hatóságokkal, a sportklubok vezetőivel és a megye sportemberivel egyeztessek, és helyi szinten is olyan új információkat tárjunk fel, melyek hozzájárulhatnak a sport fejlesztéséhez” – szögezte le azonnal Novák. A tárcavezető elismerte, hogy Romániában a sport helyzete jelenleg nem túl fényes, különösen akkor, ha más országok eredményeinek tükrében vizsgáljuk a kérdést. Épp ezért Novák Eduárd szerint egy pontosan meghatározott célok mentén elinduló stratégiára van szükség, mely legalább a következő három olimpiai ciklusban a jó irány felé vezeti a román sportot.


E stratégia három központi alappillér köré épül fel. Először is szeretnék elérni, hogy a gyerekek rendszeres testmozgásáról napi szintű tornaórákkal és diverzifikált sporttevékenységekkel gondoskodjanak az iskolákban. Másodsorban a tömegsportokat űzők arányát szeretnék feltornázni 5-ről 30 százalékra, és végül, de nem utolsósorban azt is célul tűzték ki, hogy Románia világviszonylatban is az élvonalba, a legjobb 10-12 ország közé kerüljön. Novák szerint erre Romániának minden esélye megvan, hiszen rengeteg a tehetséges fiatal, viszont a mostani rendszer egyszerűen nem alkalmas arra, hogy a sportolóknak igazi lehetőségeket teremtsen.


A sportminiszter leszögezte ugyanakkor azt is, hogy mielőbb decentralizálni kell a minisztérium által képviselt területekhez tartozó intézményeket, és új törvényekre, reformokra van szükség. Novák szerint a megyei ifjúsági és sportigazgatóságokat a megyei önkormányzatnak, a sportklubokat pedig a helyi hatóságoknak kell alárendelni, hiszen így a helyi igényekhez igazított, koherens politikát és jobb finanszírozást lehetne kialakítani. A sportminiszter tájékoztatása szerint az országos sportstratégia kidolgozása 2022 márciusában fejeződik meg.





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: